Monday, May 14, 2012

Jangan Pernah Menyesal

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)
gambar hiasan

jangan pernah menyesal di atas ape yg terjadi..tetapi terime n bergerak ke hadapan..

baiklah..mungkin ade di antara kite yg lahir dlm keluarga yg baik latar belakang agamanya..mungkin ada yg cukup2 sahaja latar belakang agama..dan ada yg langsung tiada..

mungkin pernah terdetik paling kurang sekali dalam hati kita..::::

kenapa aku tidak dilahirkan dalam keluarga yg kuat agama itu? kenapa ya Allah? alangkah beruntungnya..


apa perasaan ibu dan ayah kita yg bersusah payah membesarkan kita apabila mendengar bahawa anaknya berharap yg dia dilahirkan dalam keluarga lain?

setiap manusia ada kekurangan..jangan terlalu menuntut kesempurnaan..percayalah..hati kita tidak akan pernah puas..hiduplah dengan cara yg kita mampu, sederhana, tetapi masih mengamalkan suruhan dan menjauhi larangan-Nya..

sekali lagi..ingatlah firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 216 :

"boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui."


sudah menjadi lumrah manusia..manusia tidak akan puas dengan apa yg mereka miliki sekarang..ada sebab Allah memberi kita keluarga yg begitu..jika kita tidak redha, sentiasa memikirkan apa yg kita tak dapat, bagaimana sifat bersyukur akan lahir? berkatkah hidup kita apabila kita tidak redha dengan ketentuan Allah?

jadikan apa yg kurang sebagai titik tolak untuk kita berubah ke arah kebaikan..jika kita melihat kekurangan dalam keluarga kita sekarang, apa kata kita mengubah apa yg kurang apabila kita sudah berkeluarga nanti?

setiap yg berlaku ada hikmahnya..Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.. :)

sekian...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...