Saturday, October 29, 2011

Ya Allah..malunye aku..

assalamualaikum dan salam sejahtera..

menenangkan diri :)
pagi yg indah..kot..tapi pagi2 dah sentap..takpe2..demi kebaikan aku jugak kan..kalau takde orang mengingatkan, lagi jauh aku hanyut nanti..susah la pulak kan..? hurmm..

ape pulak aku merepek pagi2 ni? mungkin aku patut share kat korang ape yg aku rase supaye boleh dijadikan pedoman bersame..harini memang aku sentap..kot..buat pertame kalinye..sebab aku sendiri yang alami bende ni..huhu..

ko ni addy..dari tadi sentap2..ape yg sentapnye..cube cerite sikit..haizz...


yelah2..aku nak cerite la ni..tadi pagi2 aku online facebook..ade pulak buku lain yg aku rajin nak bukak pagi2 ni..huhu.. aku ternampak kawan aku share artikel pasal hukum letak status in relationship kat fb..tersedak aku tengah makan biskut..hahaha..

rase nak menangis pun ade..tibe2 aku tersedar..Ya Allah..mane aku yg dulu? aku yg dulu takkan tanye soalan yg pelik2..ape soklan yg pelik2? aku taknak cite kat sini..haha.. aku akan simpan je sampai kadang2 makan diri aku sendiri..malunye aku hanye Allah yg tahu..ape persepsi die kat aku lepas ni..huhu..

addy..ko patut bersyukur sebab at least ko sedar kesilapan ko..ko diberi peluang..ade orang lain tak diberi peluang untuk sedar akan kesilapan die..setiap manusie melakukan kesilapan..cume same ade kite nak betulkan diri kite supaye memperbaiki diri atau terus melakukan kesilapan itu..


hmm..Alhamdulillah..aku bersyukur kerane aku masih diberi peluang utk sedar dan tidak hanyut dalam keindahan dunie ini..terime kasih kpd kawan yg menyedarkan aku td..thnx :')

tp nape lepas aku post status ckp terime kasih kerane mengingatkan, die terus remove post 2? serius..nampak sangat die suruh aku bace..huhuhu

tengah2 reflect kesilapan aku, berkumandang pule lagu ini..saujana-suci sekeping hati..


Sekeping hati dibawa berlari
Jauh melalui jalanan sepi
Jalan kebenaran indah terbentang
Di depan matamu para pejuang

Tapi jalan kebenaran
Tak akan selamanya sunyi
Ada ujian yang datang melanda
Ada perangkap menunggu mangsa

Akan kuatkah kaki yang melangkah
Bila disapa duri yang menanti
Akan kaburkah mata yang meratap
Pada debu yang pastikan hinggap

Mengharap senang dalam berjuang
Bagai merindu rembulan di tengah siang
Jalannya tak seindah sentuhan mata
Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba


takpelah addy..ape yg da berlaku, tetap da berlaku..sape suruh ko buat..kalo ko da tahu bende tu salah..skrg tanggunglah malu tu..huhu..tu org cakap..mulut kene jage..hati kene jage..jgn kasi lalai..ok addy ?

hohoho..

thanks a lot to all of you

video

whenever i feel down, i'll watch this video..
replaying all the memories we had together..
recalling all the promises we made together..
remembering the funny and stupid things we did together..
although we might not see each other..
but the memories shall remain deeply in my heart.. :')
thanks to all of you..
you all play a big role in my life :D

p/s : this is my IT assignment for sem 1 in KMJ 2010/2011..

Friday, October 28, 2011

Lawatan ke Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Acheh, Balik Pulau, Penang

assalamualaikum dan salam sejahtera sume~

arini aku nak cite sikit pasal lawatan yg aku join baru2 ni bawah kelab astronomi usm pade 27 oktober (khamis) yg lalu..ade dalam 10 org ikut lawatan ni..sewa 2 kereta..tujuan pergi balai cerap ni nak tgk anak bulan raye aji..

aku excited gak nak pegi sebab ni 1st time aku jejakkan kaki ke balai cerap..selalu aku lalu kat tanjung bidare, ade pusat falak al-khawarizmi..aku nak masuk..tp tak pernahnye masuk kat situ..sebab aku sorang je dlm family aku minat psl bende2 ni..jadi..atas inisiatif sendiri la kalo nak melawat balai2 cerap ni..nnt kalo aku jadi ambik minor astronomi semester depan, selalulah aku join lawatan camni..kot..haha..

kertas2 anak bulan..
so kat sini boleh la aku share serbe sedikit tentang cerapan hilal (anak bulan) zulhijjah 1432H

pada 27.10.2011
-waktu ijtimak : 03:56
-waktu matahari terbenam : 19:02
-waktu bulan terbenam : 19:28

ape itu HILAL?
hilal (anak bulan) ialah bulan sabit setelah berlaku ijtimak yg pertama kali kelihatan atau kemungkinan boleh kelihatan (Ikmanur Rukyah) selepas matahari terbenam. (baharuddin,2004)

ape itu IJTIMAK ?
Ijtimak adalah satu keadaan di mane matahari, bulan dan bumi berade dalam satu garisan (longitud ekliptik yg sama) yg berlaku semase bulan mengelilingi bumi di dalam orbitnya. ketika ijtimak, bahagian bulan yg bercahaya menghadap ke arah matahari, manakala bahagian bulan yg gelap menghadap ke arah bumi.

kat sini ade teleskop besar..(dah name pun pusat falak..tak kan la takde teleskop..hoho)
tapi nasib tak menyebelahi kami kerane cuace mendung disertai hujan renyai2..oleh itu..anak bulan tidak dapat dikesan..huhu..

pemandangan matahari terbenam dari balai cerap..cantik kn? hehe
lepas habis program ni..kami2 yg 10 org ni sepakat untuk bermain boling di sunshine, bukit jambul..lepak di gerai mamak Hameed sup melantak sup ayam dan sebagainye..kemudian merayau ke padang kota dan bergambar sepuasnye..nnt bile senior da upload gambar yg kteorg tangkap, aku masukkan sikit kat sini ye..hoho..

it's all about astronomy..it's all about physics :)

Tuesday, October 11, 2011

Percaya Pada DiRi :)

assalamualaikum dan salam sejahtera kepade semue..~

percaye tak kalau aku cakap antare perkare yg susah gile kite nak buat dalam hidup ni adelah percayekan diri sendiri? kite lebih mudah percayekan orang dari diri sendiri.. habis diri sendiri siape nak percaye?



dah kenape aku membebel pasal percaye tak percaye pulak ni tibe2?

bukan ape..cam aku..baru masuk ke alam universiti..masih lg belajar menyesuaikan diri..mesti banyak bende baru yg aku jumpe..bende baru yg aku kene buat..berkawan dgn org dari pelbagai background..dan macam2 lg..

kadang2 tu, adelah jugak aku tertanye..
betul ke ape yg aku buat ni?
boleh ke aku buat bende ni? org lain kate susah..
cube teka mane tangge paling atas?

semue jawapan bagi pertanyaan tadi ade pada diri kite sebenarnye..same ade kite sedar atau tak je..

bak kate budak2 AF :::

" percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan..~"
bak kate mat salleh pulak ::

" we shape our life..we design our future.."

ambik ko..besar le pulak..hoho..kite yg pilih jawapan tu..kalau kite kate kite boleh, boleh la..kalau kite kate kite tak boleh, tak boleh la..minda mengawal semue perkare dalam badan kite..that's why our mindset is very important.. 

mungkin sesuatu yg baru menyebabkan langkah kite agak canggung untuk bergerak..
kite takut untuk keluar dari safe zone ..
takut?
kalau takut sampai bile pun tak bergerak..
takut persepsi orang?
dorang ade tolong kite ke time kite susah?
so..
be positive..
believe in yourself..
be confident and proud of yourself..
but don't be over-confident.. :)

Thursday, October 6, 2011

Pusat Pelajar Fizik USM

pintu masuk
assalamualaikum dan salam fizik untuk semue..~ haha

ari rabu yg lepas barulah aku berkesempatan menjejakkan kaki ke pusat pelajar fizik ini..baru dilancarkan minggu lepas kalau tak silapnye..berite penuh pelancaran di sini :)

memang selesa kat sini..selesa untuk tidur..sofa kot..da la sejuk..tp tak cam segan pulak nak tidur mase tgh ramai2 kan..jadi kite study la kat sini mase free..hoho..

gmbr di web

aku nak ambil gambar lagi..tapi ramai orang pulak mase aku pergi..malu aku..nantilah bile aku ade berkunjung ke sini lagi aku ambil gambar banyak2..haha..
untungla budak fizik~ hahaha

scholarship ohh scholarship~

wishing a very good day to all of you.. :)

alhamdulillah..i've been in usm for a month today..a lot of things happen..i've manage to make new friends here, finally adapt myself a bit to university's life..and..find a new bf here..LOL

actually i want to share about 2 scholarship which i've been offered this year for my course-pure physics

1) biasiswa tenaga khas akademik ipta (BKTAI 2011)

bktai
well..this is the first offer that i got..i'm very happy actually..(just who will be sad if they got offer, right? haha) then, one day i got a phone call from this scholarship department to inform me about this interview..i asked him if i get offer from jpa, should i go to the interview or not..he said that i should accept jpa and forget about the interview..give other people chances to get scholarship..so..the following day..i checkout my result and presto! i get JPA scholarship too~ Alhamdulillah..

2) JPA PIDN 2011

jpa 2011
so..Alhamdulillah..now i'm busy preparing all the documents needed for this jpa scholarship..anyway, goodbye my dear ptptn..hoho.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...